86 Nie, to nie ciasto

Pieczona kasza jaglana z dynią, jagodami, winogronami, cynamonem podana z gorzką czekoladą, pyłkiem pszczelim i miodem


przepis:
5 łyżek kaszy jaglanej
pół szklanki puree z dyni
pół szklanki jagód
cynamon
pół szklanki mleka
ewentualnie słodzidło (ja pominęłam i podałam z miodem)
do podania na wierzch: ciemne winogronka, kostka gorzkiej czekolady, pyłek pszczeli, miód

Kaszę prażymy na suchej patelni, żeby nie była gorzka i gotujemy na gęsto. Kiedy kasza wchłonie całą wodę zalewamy jeszcze mlekiem i zostawiamy pod przykryciem aż do wchłonięcia. Kiedy kasza trochę ostygnie dodajemy jagody, puree z dyni, cynamon, ewentualnie słodzimy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wykładamy na górę winogrona i zostawiamy na noc w lodówce. Rano pieczemy w 180 stopniach około 30min. Na wierzch wyłożyłam pokrojoną kostkę gorzkiej czekolady, obsypałam pyłkiem pszczelim i oblałam miodem. 

(Wbrew pozorom jaglanka nie jest jakoś bardzo zwarta, wygląd trochę oszukany, musiałam się namęczyć, żeby przełożyć ten kawałek na talerzyk :P)

Dziś jaglana prawie jak ciasto! Żeby było bardziej jesiennie. Takiej jesieni potrzebowałam.
Wreszcie cudowna pogoda i cudowne kolory :)
No i przyszły tydzień wreszcie trochę luźniejszy, więc można zabrać się za ciasteczka dyniowe!


Udanej soboty! :)

35 komentarzy:

  1. aż mi dech zaparło! ja to dzisiaj robię!!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie nie ma luźnych tygodni, ale czas na ciacha by się znalazł :) muszę kupić dynię! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Huh, u mnie też raczej luźnych tygodni nie ma, ale to nie powstrzymuje przed marnowaniem czasu xD

      Usuń
    2. Luźny, czyli sprawdziany nie codziennie :D

      Usuń
    3. O jej, zazdroszczę ci takiego tygodnia :)

      Usuń
  3. Wow, to kasza jaglana? Bardzo ją lubię, a Twoja wersja naprawdę smakowita. :)

    nasniadanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie ciasto, to lepsze niż ciasto! Wygląda mega apetycznie.
    Złota polska jesień w pełni. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. "ciasto" chyba lepiej oddaje pyszność tegoż wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  6. No ho, ho, ho! Jesień ujęta w jednym apatycznym kawałku :) Nie przypuszczam, że takowy jest- to po prostu widać ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę jak najszybciej spróbować królową kasz w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudowne! :). Proszę napisz przepis :). Miłego dnia:).

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne kolory to ma to śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z jaglanej można cuda poczynić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ja bym to ciastem nazwała, takim oryginalnym ciastem :D świetne to! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. świetna zapiekanka!
    muszę w ten sposób jaglanke wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jaglankę uwielbiam w każdej wersji :D
    i myślę że nie bawiłabym się w przekładanie tylko zjadła całą prosto z naczynka :P

    OdpowiedzUsuń
  14. niczym ciasto, a ciasto na śniadanie to zawsze dobry pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  15. I śniadanko załatwione na kilka dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. idealnie! choć to nie ciasto to wygląda jak wypiek z najlepszej cukierni:3

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie muszę chyba mówić jak wielką pałam miłością do jaglanki? (: Z dynią to duet idealny.

    OdpowiedzUsuń
  18. jejku to jest wspaniałe *.* rezczywiscie u nas dzis podobnie <3 !

    OdpowiedzUsuń
  19. Inny sposób na dyniowe ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Podziel się! :o Cudowne 'ciasto', aż ślinka cieknie na sam widok! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasta z kaszy dziś na propsie, piona!

    OdpowiedzUsuń
  22. Byłam przekonana, że to ciasto marchewkowe! :O

    OdpowiedzUsuń
  23. wspaniały przepis!! Muszę uzupełnić zapas dyni i zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie 'ciasto' to ja mogę na raz :D

    OdpowiedzUsuń