8 Mannę zapiekam

Zapiekana waniliowa manna z porzeczkami, wiśniami i czerwonym pieprzem




przepis:

4 łyżki kaszy manny
niepełna szklanka mleka + pół szklanki wody
jajko
spora garść wiśni
3/4 szklanki porzeczek
aromat waniliowy
słodzidło (u mnie stevia)
łyżeczka pieprzu czerwonego (można pominąć)

Mleko i wodę zagotować, wsypać kaszę i gotować do zgęstnienia, dodać słodzidło i aromat waniliowy. Zostawić aż trochę ostygnie. W tym czasie oddzielić białko od żółtka. Białko ubić. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć owoce. Lekko ostudzoną mannę zmiksować z żółtkiem i delikatnie wymieszać z białkiem. Do masy dodać pieprz i przykryć nią owoce. Piec ok 15 min w 180 stopniach. 


3 komentarze:

  1. Po raz kolejny zachwycasz zdjęciami! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ona świetnie wygląda ;)
    i zgadzam się z Mrs. Purity twoje zdjęcia są zjawiskowe !

    OdpowiedzUsuń
  3. o, manny jeszcze nie zapiekałam, baaardzo ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń